Ízmester
Tarkabors keverék
fűszermalom
A tarkabors malomba fekete, fehér, zöld és rózsa bors gondosan válogatott keverékét töltjük. A legintenzívebb íz az őrlés után közvetlenül szabadul fel. A különféle borsok ereje és aromája eltérő, ugyanakkor ebben a keverékben tökéletesen harmonizálnak egymással, s kellemes, csípős ízt adnak az ételeknek.
A malom tetszetős formája nem csak a konyhaasztalon mutat remekül, de praktikus értékkel is bír, hiszen tökéletesen kimérheti a kívánt borsmennyiséget. A daráló kupak elcsavarásával állíthatja be, hogy finom vagy durva méretűre szeretné őrölni a borsszemeket.
Súly: 40 gTUDTA…
A bors vagy borscserje egy, a trópusokon őshonos kúszónövény, amely fürtökben hozza a termését. 15 méter hosszú, erősen elágazó, nagyon hajlékony, tojásdad vagy szív alakú levelekkel és 8-10 cm hosszú, lelógó tüskés virágzattal. Gyümölcse borsó nagyságú, éretten kezdetben zöld, esetleg vöröses. Egész évben virágzik, folyamatosan érő termése van. A bors éles ízének forrása a gyümölcs külső rétege, amely piperint tartalmaz.
A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors is ugyanazon a növényen terem. A borsok színe attól függ, hogy mennyire éretten szedik le és hogyan dolgozzák fel őket. Mindez természetesen az ízükre is hatással van. A fekete borsot az éretlen, zöld gyümölcsökből szüretelik, amelyeket erjesztenek, majd a napon szárítanak, ahol feketévé, keményebbé és ráncosabbá válnak.
Az egyetlen kivétel az élénkpiros színű rózsa bors, amely a nevével ellentétben nem közvetlen borsfajta, hanem egy bogyó, s a többi bors fajtával ellentétben egy másik növény termése.
FELHASZNÁLÁSA
Más borsokhoz hasonlóan univerzálisan használható keverék. Különösen ajánlott sült és grillezett sötét húsokhoz, például marha- vagy vadhúshoz. Salátákhoz, levesekhez, zöldségekhez és tésztákhoz is kiváló. Frissen őrölve a legjobb az íze és illata, így ne főzzük, hanem tálalás előtt használjuk vagy tegyük az asztalra, hogy mindenki egyéni ízlésének megfelelően adagolhassa.