Receptek

Pácolási stratégia kezdőknek

A grillezés napjainkban nagyon népszerű és nem is kell hozzá nagy ördöngösség. Nem is csoda, hogy annyira közkedvelt, hiszen kis és nagy társaság szintén grillezhet; mindenki részt vehet benne, így talán kevésbé stresszes a szervezőnek; és az ételek íze sokkal egyedibb, rusztikusabb, ha grillen készítjük el őket. Adunk pár hasznos tippet, hogy a grillezés könnyebben, egyszerűbben menjen.

Használjunk friss alapanyagokat!

Mindig friss húst, halat, zöldséget vagy gyümölcsöt grillezzünk. Ha az alapok rendben vannak, akkor a végeredménnyel is biztosan nagyon elégedettek leszünk majd.

Pácoljunk időben!

Fűszeres cégként természetesen az egyik legfontosabb dolognak tartjuk a fűszerezést, a pácolást. Ezt egyszerűen, vagy bonyolultabban is előadhatjuk, csak a kedvünkön, a rendelkezésre álló időnkön és a fűszertárunkon múlik, de ha az alapanyagokat bepácoljuk, akkor a végén garantáltan finomabb lesz az ételünk, mintha ezzel nem foglalkoztunk volna.

Minden ételt eltérő ideig érdemes pácolni, hogy a lehető legjobb ízt kaphassuk. A zöldségeket pl. jellemzően hamarabb átjárja a pác, mint a húsokat. Eláruljuk, hogy a mi tapasztalataink szerint mennyi a minimális pácolási idő az egyes ételtípusoknál.

Zöldségek marinálásánál számoljunk minimum 10 perccel (maximum 2 óra a javaslatunk). Halak, tengeri herkentyűk pácolására jellemzően legalább 30 percet szánjunk. A csirke, tyúk, szárnyas vagy a nyúlhús fincsi előkészítéséhez pácoljuk őket legalább 2 órát (vagy egy fél napot, ha belefér). Végül sertés vagy marhahús pácolása esetén akkor lesz minden a legízletesebb, ha tényleg rászánjuk az időt és 12 óráig fűszeres pácban érleljük őket, sőt jót tesz neki egy egész napos pihenés is a hűtőben.

Hogyan pácoljunk?

Az alapanyagokat megmossuk, megszárítjuk és előkészítjük, azaz daraboljuk, felszeleteljük ízlés szerint, de semmiképpen ne legyen túl vastag, mert akkor nem járja át a fűszer és nem is biztos, hogy megfelelően átsül. Azután száraz vagy nedves páccal vonjuk be és betesszük a hűtőbe. Száraz pácnál egyszerűen bedörzsöljük a húsba, zöldségekbe a fűszereket és pihentetjük, erre kiválóan használhatóak a fűszerkeverékeink, pl. az Ízmester fűszerkeverék grillhez. Nedves pácnál jellemzően olajjal keverjük ki a fűszereket és ebben pácoljuk az ételt. Ha kísérletezni szeretnénk, megbolondíthatjuk a pácot mustárral, sörrel vagy más ízesítővel is.

És mire figyeljünk sütéskor?

A sütés során nagyon sok mindenre lehet és kell is figyelni, de pár ötletet adunk itt is, hogy könnyebben menjen a dolog. Lehetőleg ne használjunk villát a sütés alatt, mert szétfolyhat a hús-vagy zöldséglé, használjunk inkább lapátot vagy csipeszt, amikor az ételt forgatjuk. A gyakori forgatás sem javasolt.

A hús általában kellően átsült, ha középen, a legvastagabb részét megnyomva, azt érezzük, hogy az már nem puha. Lehetőleg figyeljünk arra, hogy ne süssük túl a húst, mert akkor rágós és ehetetlen lesz.

A legfontosabb természetesen a jókedv és a kísérletezés. Ne feledkezzünk el ízletes köretekről sem, és hozzá kapcsolódóan finom salátákról vagy friss pékáruról. Jó étvágyat!

Több hír

Az oldalunkon kezeljük az adatait és sütiket használunk, hogy a legjobb termékeket ajánlhassuk Önnek. Tudjon meg többet adatkezelési szabályzatunkról. Ismerkedjen meg az adatkezelési tájékoztatónkkal.

Bezárás