Narancsos sült oldalas
A sült oldalas az egyik legkedveltebb magyar étel, és ha egy kis narancsot és fűszerkeveréket adunk hozzá, máris egy ünnepi fogás válik belőle.
TOVÁBB
Szaftos marhalábszár, vörösbor, paprika, paradicsom és fokhagyma - minden falat mély, gazdag ízeket rejt. Lassan főzzük, türelmesen rotyogtatjuk, hogy a hús szinte szétessen a villán, a szaft pedig sűrű és telt legyen.
Mennyiség: 6-8 adag
Elkészítési idő: 4,5 óra
Hozzávalók:
Elkészítése:
Fogjunk hozzá egy igazi klasszikushoz, amit nem lehet nem szeretni - főzzünk együtt szaftos, paprikás marhapörköltet! Ne feledjük, ez az az étel, amihez szinte kötelező a jóféle, ropogós héjú fehér kenyér vagy a házilag szaggatott galuska, hogy minden csepp szaftot kitunkolhassunk.
Először tisztítsuk meg a húst: mossuk át alaposan, hártyázzuk le, majd kockázzuk fel egyforma darabokra. Tegyük félre, amíg előkészítjük a zöldségeket és az alapot.
A vöröshagymát hámozzuk meg és vágjuk finomra. A paprikát szintén tisztítsuk meg, távolítsuk el a magházát, majd kockázzuk fel. A paradicsomot aprítsuk egészen kis darabokra, a fokhagymát pedig hámozzuk meg, és zúzzuk össze.
Vegyünk elő egy nagyobb edényt, és kezdjük el benne hevíteni a zsírt. Amikor már forró, dobjuk bele a felkockázott húst. Pirítsuk körbe minden oldalát, amíg ki nem fehéredik és szép kérget nem kap. Amikor pedig kifehéredett, öntsük rá a bort, és magas lángon főzzük 10-15 percig, amíg a bor el nem fő alóla. Ekkor egy szűrőkanállal emeljük ki a húskockákat, és tegyük félre.
Ugyanebben az edényben kevés zsíron kezdjük el üvegesre pirítani a vöröshagymát. Dolgozzunk magas hőfokon, de figyeljünk, nehogy megégjen. Jöhet hozzá a fokhagyma, a paprika és a paradicsom is. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel. Alaposan keverjük el, és pirítsuk, amíg a zöldségek levet nem engednek, majd szépen elfő alóluk a nedvesség.
Most keverjük vissza a húst a pörkölt alapba, és fűszerezzük a paprikával. Keverjük el, és öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet, forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a hőfokot.
Főzzük legalább 3-3,5 órán keresztül, de ha van időnk, bátran hagyjuk akár 4 óráig is lassan rotyogni. Dolgozzunk alacsony hőfokon, fedő nélkül vagy csak félig lefedve, hogy a szaft szépen besűrűsödjön, a hús pedig igazán omlósra puhuljon. Időnként keverjük át, ha szükséges pótoljuk egy kevés vízzel.
Amikor a húst már puhának ítéljük, morzsoljunk hozzá pörköltszaft kockát, hogy igazán ízes és szaftos legyen a végeredmény. Keverjük el, rottyantsuk össze és már készen is vagyunk!
Tálaljuk nokedlivel a még háziasabb ízekért! Jó étvágyat!
A sült oldalas az egyik legkedveltebb magyar étel, és ha egy kis narancsot és fűszerkeveréket adunk hozzá, máris egy ünnepi fogás válik belőle.
TOVÁBBA harcsapaprikás túrós csuszával egy klasszikus magyar fogás, amelyben az omlós harcsa találkozik a krémes, túrós tésztával.
TOVÁBBA klasszikus Mac & cheese-t mindenki ismeri: krémes, extra sajtos, és selymesen lágy. De mi lenne, ha ezt az ikonikus amerikai ételt levesként készítenénk el?
TOVÁBB