Receptek

Marhapörkölt

Szaftos marhalábszár, vörösbor, paprika, paradicsom és fokhagyma - minden falat mély, gazdag ízeket rejt. Lassan főzzük, türelmesen rotyogtatjuk, hogy a hús szinte szétessen a villán, a szaft pedig sűrű és telt legyen.

Mennyiség: 6-8 adag

Elkészítési idő: 4,5 óra

Hozzávalók:

Elkészítése:

Fogjunk hozzá egy igazi klasszikushoz, amit nem lehet nem szeretni - főzzünk együtt szaftos, paprikás marhapörköltet! Ne feledjük, ez az az étel, amihez szinte kötelező a jóféle, ropogós héjú fehér kenyér vagy a házilag szaggatott galuska, hogy minden csepp szaftot kitunkolhassunk.

Először tisztítsuk meg a húst: mossuk át alaposan, hártyázzuk le, majd kockázzuk fel egyforma darabokra. Tegyük félre, amíg előkészítjük a zöldségeket és az alapot.

A vöröshagymát hámozzuk meg és vágjuk finomra. A paprikát szintén tisztítsuk meg, távolítsuk el a magházát, majd kockázzuk fel. A paradicsomot aprítsuk egészen kis darabokra, a fokhagymát pedig hámozzuk meg, és zúzzuk össze.

Vegyünk elő egy nagyobb edényt, és kezdjük el benne hevíteni a zsírt. Amikor már forró, dobjuk bele a felkockázott húst. Pirítsuk körbe minden oldalát, amíg ki nem fehéredik és szép kérget nem kap. Amikor pedig kifehéredett, öntsük rá a bort, és magas lángon főzzük 10-15 percig, amíg a bor el nem fő alóla. Ekkor egy szűrőkanállal emeljük ki a húskockákat, és tegyük félre.

Ugyanebben az edényben kevés zsíron kezdjük el üvegesre pirítani a vöröshagymát. Dolgozzunk magas hőfokon, de figyeljünk, nehogy megégjen. Jöhet hozzá a fokhagyma, a paprika és a paradicsom is. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel. Alaposan keverjük el, és pirítsuk, amíg a zöldségek levet nem engednek, majd szépen elfő alóluk a nedvesség.

Most keverjük vissza a húst a pörkölt alapba, és fűszerezzük a paprikával. Keverjük el, és öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet, forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a hőfokot.

Főzzük legalább 3-3,5 órán keresztül, de ha van időnk, bátran hagyjuk akár 4 óráig is lassan rotyogni. Dolgozzunk alacsony hőfokon, fedő nélkül vagy csak félig lefedve, hogy a szaft szépen besűrűsödjön, a hús pedig igazán omlósra puhuljon. Időnként keverjük át, ha szükséges pótoljuk egy kevés vízzel.

Amikor a húst már puhának ítéljük, morzsoljunk hozzá pörköltszaft kockát, hogy igazán ízes és szaftos legyen a végeredmény. Keverjük el, rottyantsuk össze és már készen is vagyunk!

Tálaljuk nokedlivel a még háziasabb ízekért! Jó étvágyat!

Több hír

Az oldalunkon kezeljük az adatait és sütiket használunk, hogy a legjobb termékeket ajánlhassuk Önnek. Tudjon meg többet adatkezelési szabályzatunkról. Ismerkedjen meg az adatkezelési tájékoztatónkkal.

Bezárás