Receptek

Húsos gombóc tepertővel

Nem éppen egy könnyű étel, de nagyon sokan szeretik a tepertőt. Hidegebb napokon kifejezetten keresett és kedvelt étel. Hússal töltött, főtt burgonyával készített gombóc kísérőjeként javasoljuk. Tartalmas fogás a hagyományos konyha kedvelőinek.

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 1 kg főtt, hideg burgonya
  • ½ kg nyers burgonya, lereszelve
  • 6-10 evőkanál liszt
  • 1 nagy tojás
  • ½ kg kicsontozott, főtt hús pl. tyúkhúslevesből vagy marhahúslevesből
  • 200 g csirkemáj
  • 3 fej hagyma megtisztítva, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csomó metélőhagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 5 evőkanál tepertő

az ízesítéshez:

 

Elkészítése:

A hagymákat meghámozzuk és finomra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. A metélőhagymát felaprítjuk, és tálalásig félretesszük. A hagymákat és a fokhagymát aranybarnára pirítjuk a libazsírban, majd hozzáadjuk a liszttel finoman megszórt csirkemájat és megsütjük.

A marhahúst a sült hagymás májjal együtt ledaráljuk – ha nedves lenne, akkor a felesleges vizet lecsepegtetjük. A tölteléket ételízesítővel fűszerezzük.

A főtt burgonyát meghámozzuk, majd burgonyanyomón átpréseljük (esetleg lereszeljük). Az átnyomott burgonyát egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a nyers reszelt burgonyát, a tojást és fokozatosan annyi lisztet, amennyit felvesz. Közben ételízesítővel és borssal fűszerezzük, és alaposan összegyúrjuk a tésztát.

Nedves kézzel kisebb adagokat szaggatunk ki a tésztából, amelyeknek a közepébe az ujjainkkal mélyedést nyomunk, és beleteszünk valamennyit a húsos töltelékből, majd azt körben a tésztával befedjük és gusztusos gombócokat formázunk.

Egy nagy lábasban vizet forralunk. A vizet megsózzuk, majd a gombócokat újraforrástól számított kb. 5 percig főzzük.

A megfőtt és leszűrt gombócokat a metélőhagymával és az átmelegített tepertővel tálaljuk.

Több hír

Az oldalunkon kezeljük az adatait és sütiket használunk, hogy a legjobb termékeket ajánlhassuk Önnek. Tudjon meg többet adatkezelési szabályzatunkról. Ismerkedjen meg az adatkezelési tájékoztatónkkal.

Bezárás