Receptek

Már javában tart a grillszezon

Milyen ételekkel érdemes elkezdeni a grillezést? Nincsen szükségünk semmilyen speciális vagy különlegesebb hozzávalóhoz, elég egy jó minőségű tarjaszelet vagy a zsírszegényebb fogásokat kedvelők esetében egy kis pulykamell vagy csirkeszárny. Aranyszabály, hogy minél zsírosabb a hús, annál kevésbé szárad ki, ezért a kevésbé zsíros húsokat semmiképpen se süssük túl, mert akkor ehetetlenül szárazak lehetnek.

A finom ízek érdekében figyeljünk pár dologra. Igyekezzünk a hússzeleteket egyenlő vastagságúra vágni. Ha a hús vastagabb, vagy nagyon formátlan, feldarabolhatjuk és készíthetünk belőle nyársat, hagymával és más zöldségekkel vegyesen elkészítve. A fanyársakat áztassuk vízbe sütés előtt.

Sütés előtt kenjük meg a húsokat vagy akár a zöldségeket egy kis olívaolajjal, vagy pácoljuk be előtte őket fűszerek és növényi olaj keverékében. A pácolás kifejezetten jót tesz a grillételeknek. Dobjunk össze egy egyszerű pácot és érleljük benne a zöldségeket és húsokat egy éjszakán át. Másnap finom, puha ízeket kapunk majd jutalmul.

Ha már úgyis begyújtjuk a grillrácsoot, akkor javasoljuk, hogy dobjunk rá mindig egy kevés zöldséget is, ezek is nagyon hamar elfogynak, hiszen a grillezés kihozza a valódi, édes ízüket. Választhatunk klasszikusan cukkinit, gombát vagy  padlizsánt, de próbálkozhatunk más zöldségfélékkel, pl. kaliforniai paprikával, sárgarépával vagy céklával is. Ezeket szeleteljük fel. Ha időt szeretnénk megtakarítani már előző előkészíthetjük őket ily módon.

A húsok, zöldségfélék mellett nagyon finom a grillezett sajt is minden kertipartiban vagy a hétvégi sütögetés alkalmával. Ha olvadós sajtot használunk, akkor megvajazott kenyérszeletek között grillezzük. Emellett kaphatunk kifejezetten keményebb, grillezéshez készített sajtokat, amelyeket bátrabban süthetünk anélkül, hogy szétfolynának. Sok sajthoz csomagolnak fűszerkeveréket is, amellyel bepácolhatjuk, bedörzsölhetjük sütés előtt a szeleteket, de a húsokhoz hasonlón mi magunk is bepácolhatjuk őket fűszerkeverékbe sütés előtt. Figyeljünk arra, hogy ezeket már ne sózzuk, hiszen ezek a sajtok önmagukban is sós ízűek.

A grillezésben is segítségünkre lehetnek az Ízmester fűszerek, kifejezetten ajánljuk a grillhez készült fűszerkeverékünket és az Ízmester fokhagymás fűszersót, amelyek ínycsiklandó ízekkel és vendég-csalogató illatokkal ruházzák fel a frissen készült, grill fogásokat.

Köretnek számos étel közül válogathatunk. A grillételelekhez remekül illik a friss, ropogós zöldségekből összeállított zöldsaláta, amelyet magvakkal - pl. napraforgómaggal, tökmaggal vagy akár diófélékkel - dúsíthatunk. Ha sajtot grillezünk adhatunk mellé savanykás lekvárt, pl. áfonyából vagy kínálhatjuk fűszeres chutneyval. Egy-egy ropogós szelet bagett kenyérrel pedig a húsok finom szaftját is felitathatjuk.

Több hír

Az oldalunkon kezeljük az adatait és sütiket használunk, hogy a legjobb termékeket ajánlhassuk Önnek. Tudjon meg többet adatkezelési szabályzatunkról. Ismerkedjen meg az adatkezelési tájékoztatónkkal.

Bezárás