Krumplis tészta
Ez az étel a magyar paraszti konyha jellegzetessége, hiszen olcsó, de laktató alapanyagokból áll, és könnyen elkészíthető nagyobb mennyiségben is.
TOVÁBBEz az ízletes, erdei gombával és cukkinival töltött étel melegen tálalva pompás vacsora. Hidegen, felszeletelve party fogásként is megállja a helyét. Ha nincs időnk a tésztát elkészíteni, vegyünk hozzá készen kapható leveles tésztát.
Elkészítési idő: 1 óra.
Hozzávalók 5 főre:
a tésztához:
a töltelékhez:
Elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadunk egy kevés sót, beletesszük a vajat és ujjal összemorzsoljuk a tésztát. Hozzáadjuk a felvert tojást és a vizet. Finoman összegyúrjuk, a tésztát konyharuhába csomagoljuk és 30 percre betesszük a hűtőbe.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 22 cm átmérőjű piteformát. A tésztára sütőpapírt helyezünk, és megtöltjük a piteformát sütőbabbal. A tésztát 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig így elősütjük.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd kevergetve megsütjük benne a hagymát, a fokhagymát és a gombát. Kevés kakukkfűvel és ételízesítővel fűszerezzük. A gombás keveréket kivesszük, és félretesszük.
Ugyanebben a serpenyőben olajat hevítünk, majd több adagban aranybarnára sütjük benne a cukkini-szeleteket. Sütés közben fűszerezzük ízlés szerint ételízesítővel.
A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk.
A tésztát kivesszük a sütőből, a papírt és a sütőbabot eltávolítjuk. A gombás-hagymás keveréket, valamint a kisült cukkinit a tésztára halmozzuk, ezután ráöntjük a tojásos tejszínt, végül a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
A pitét 180 ° C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranyszínűvé válik.
Ez az étel a magyar paraszti konyha jellegzetessége, hiszen olcsó, de laktató alapanyagokból áll, és könnyen elkészíthető nagyobb mennyiségben is.
TOVÁBBFinoman fűszerezett, szaftos máj hagymával és fokhagymával vörösboros-paradicsomos szószban. Tökéletes étel egy kiadós vacsorához!
TOVÁBBA cukkinis burgonyakrémleves lágyan krémes textúrájú és nagyon finom. Tökéletes ebédre vagy könnyű vacsorához. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, és a gyerekek is szeretik.
TOVÁBB