Receptek

5+1 tipp az ínycsiklandó salátákért

A salátakészítés tipikusan az a terep, ahol szabadon szárnyalhat a fantázia, folyamatosan kipróbálhatunk valami újat és könnyebben kísérletezünk akár szokatlan hozzávalókkal és párosításokkal. Érdemes is ezeket megtenni, hiszen újabb és újabb ízeket fedezhetünk fel ily módon relatíve kisebb kockázat mellett.

Van pár tippünk arra, hogyan tehetjük a salátákat finommá és étvágygerjesztővé minden alkalommal akkor is, ha kezdők vagyunk azok elkészítésében.

1. Minőségi alapanyagok. Bármilyen salátát készítünk is el, annak titka elsősorban a friss és ép alapanyagok használatában rejlik, ezért sose használjunk olyan salátát vagy más zöldségfélét, amely fonnyadt, barnult vagy egyszerűen már nem friss.

2. Finom bánásmód. A salátafélék leveleit hideg vízben óvatossan mossuk meg, és inkább tépkedjük őket, mint késsel vágjuk őket. A fodros kel leveleit vagy egyéb keményebb salátaféle leveleit érdemes kézzel "átmasszírozni", a levelek puhábbak és sokkal könnyebben emészthetőek lesznek.

3. A kevesebb több. Ha jó és minőségi alapanyagokból dolgozunk, nincs szükségünk rengeteg zöldségféle vagy egyéb alapanyag kombinálására. Egy fejes vagy más zöldsaláta, paradicsom, hagyma, lilahagyma, és már kész is a salátánk alapja. Természetesen az, hogy milyen zöldségféléket használunk, az a mi ízlésünkra és fantáziánkra van bízva.

4. Apró újdonság, nagy eredmény. Ha van egy viszonylag jól bevált receptünk, sokszor egy igen apró módosítás is elég ahhoz, hogy új külsőt, ízt adjunk neki. Próbáljuk ki, hogy szárazon pirított magvakat, pl. tökmagot, lenmagot, szezámmagot szórunk a salátára, amely egészséges rost- és vitaminforrás tartalma mellett új, markánsabb ízeket ad.

5. Csak frissen. A legtöbb zöldsaláta csak frissen elkészítve igazán finom, ezért azokat közvetlenül tálalás előtt készítsük el. Ha mindenképpen pár órával előre szeretnénk összeállítani, akkor az öntetet csak maximum 5-10 perccel tálalás előtt öntsük rá, hogy ne fonnyadjon és essen össze. Ha húst, főtt krumplit teszünk salátába, akkor azokat viszont érdemes hosszabb ideig az öntetben érlelni, akár 1 éjszakán át.

+1. Egy finom öntet mindent megváltoztathat. Egy jó öntet alapdolog, de sok vitamin felszívódásához egyébként is érdemes olajat, zsiradékot tenni a salátára. Öntetet kikeverhetünk mi magunk is klasszikusan joghurttal vagy olívaolajjal és fűszerekkel, de használhatunk előre összeállított, kifejezetten salátákhoz készült szárított fűszerkeveréket is.

Tipp: Az Ízmester salátaöntetek segítségével egyszerűen készíthet finom salátaönteteket otthonában. A recepteket úgy alakítottuk ki, hogy szinte mindegyik íz esetében többféle módon - olívaolajjal, olajjal, joghurttal vagy akár kefírrel - is elkészítheti őket, az ízük minden esetben finom lesz. Próbálja ki zöldfűszeres-kapros, fokhagymás, olaszos, Ezersziget és Tzatziki önteteinket.

Több hír

Az oldalunkon kezeljük az adatait és sütiket használunk, hogy a legjobb termékeket ajánlhassuk Önnek. Tudjon meg többet adatkezelési szabályzatunkról. Ismerkedjen meg az adatkezelési tájékoztatónkkal.

Bezárás