Receptek

Rozmaringos báránycomb chilis kelbimbóval

A báránycomb látványos és finom recept különleges alkalmakra. Az elkészítése nem bonyolult, de időt kell szánni a pácolásra és a sütésre is. A zöldségek magukba szívják a hús szaftját, az eredmény így rendkívül ízletes.

Köretként fokhagymával és chilivel felturbózott kelbimbót javasolunk – ez a kombináció garantáltan egyedi és meg sem közelíti a menzán megszokott, unalmas ízeket. Sütőben sütve ellenállhatatlan karamellás ízt kap, amit a chili egzotikussá, különlegessé tesz.

Hozzávalók:

a bárányhoz:

  • egy kb. 2 kg csontos báránycomb
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • ½ köteg friss rozmaring
  • frissen őrölt Ízmester feketebors
  • olívaolaj
  • 3 nagy sárgarépa
  • 3-4 fej lilahagyma
  • 3 szem nagy krumpli
  • 1,5 dl száraz vörösbor

a fokhagymás-chilis kelbimbóhoz:

Elkészítése:

A báránycomb elkészítéséhez a fokhagymákat megtisztítjuk és felszeleteljük. A báránycombot megmossuk, megtisztítjuk, majd a húst több helyen bevagdossuk. Alaposan bedörzsöljük sóval, kevés frissen őrölt feketeborssal, majd a bevágásokba fokhagymaszeleteket és friss rozmaringot teszünk. Lefedjük alufóliával és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Ha van rá lehetőségünk, akkor pácoljuk egész éjszaka.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a bárányt mindkét oldaláról átpirítjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk. A répát és a krumplit felszeleteljük, a lilahagymát negyedeljük. Kikent sütőtepsibe tesszük a zöldségeket, megszórjuk kevés sóval és borssal, majd rátesszük a bárányt, és meglocsoljuk a borral. Fedjük le a tepsit, és süssük a húst 1 órán át. Ezután vegyük le a fedőt vagy a fóliát és süssük további 35-40 percig. Figyeljünk, hogy ne égessük meg, ha nagyon sötét lenne a bőre, ismét fedjük le.

A kelbimbós körethez a kelbimbókat megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk. Összekeverjük a szárított fokhagymát az olívaolajjal, 1 teáskanál sóval, és a chilivel. A fűszeres olívaolajat belemasszírozzuk a kelbimbóba.

Kikent tepsire öntjük a zöldséget, és betesszük a forró sütőbe 35-40 percre. Közben egyszer fakanállal óvatosan átforgatjuk. Akkor jó, ha szépen megbarnul. Tálalás előtt – ha szükséges – még kevés sóval ízesítjük, és rácsorgatjuk a citromlevet. Ezt a köretet serpenyőben is megsüthetjük. ?

Több hír

Az oldalunkon kezeljük az adatait és sütiket használunk, hogy a legjobb termékeket ajánlhassuk Önnek. Tudjon meg többet adatkezelési szabályzatunkról. Ismerkedjen meg az adatkezelési tájékoztatónkkal.

Bezárás