Egyedi fűszer
Fűszerkömény
őrölt
Az Ízmester őrölt fűszerkömény jellegzetes, erős és kellemes aromát áraszt, és intenzív ízt ad az elkészített ételeknek, ezért óvatosan adagoljuk az ételhez. Emésztés-javító hatású.
A kömény Ázsiában, valamint Észak- és Közép-Európában őshonos. Hollandia, valamint Németország, Lengyelország és Marokkó a legkomolyabb köménytermelő. Az Egyesült Államokban is termesztik.
Súly: 20 gTUDTA…
A kömény első dokumentált említése az ókorból származik. Régen a köményt rágták, hogy megszabaduljanak a rossz lehelettől. Európában csak a középkorban jelent meg. A köménymagból az ételek mellett ízesített vodkákat és likőröket is készítenek. A kozmetikában is használják, főleg olaj formájában.
A köményt legjobb szorosan lezárt edényben, fénytől védve tárolni, ennek köszönhetően hosszú hónapokig megőrzi ízét és aromáját. A főzésnél érdemes a főzés végén hozzáadni, hogy a keserűsége ne uralja a gondosan elkészített étel ízét.
FELHASZNÁLÁSA
Egyes ételekbe önmagában belekeverjük (töltelékek, mártások, saláták, körözött), másba (húsos fogások) belefőzzük. Gyakori alapanyaga különféle fűszerkeverékeknek is. A savanyúságok, savanyú káposzta fűszere.