Egyedi fűszer
Feketebors
egész
Az Ízmester egész fekete bors széles körben alkalmazható húsokhoz, levesekhez, szószokhoz, húslevesekhez, pácokhoz és sajtokhoz. Használatának köszönhetően a mindennap elkészített ételek megkapják a kívánt, enyhén fűszeres utóízt és aromát. Az egész fekete borsot a főzés közben javasolt az ételhez adni, mert a borsszemek fokozatosan szabadítják fel finom ízüket és aromájukat, így gazdagítva az étel ízvilágát.
Magyarországon a paprika után a második leggyakrabban használt fűszer, de az egész világon a legkedveltebb fűszerek egyike. Fogyasztjuk egészben, durvára és finomra őrölve is.
A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors is ugyanazon a növényen terem. A borsok színe attól függ, hogy mennyire éretten szedik le és hogyan dolgozzák fel őket. Mindez természetesen az ízükre is hatással van. A fekete borsot az éretlen, zöld gyümölcsökből szüretelik, amelyeket erjesztenek, majd a napon szárítanak, ahol feketévé, keményebbé és ráncosabbá válnak.
Súly: 20 gTUDTA…
A középkorban a borsot olyan nagyra értékelték, mint az aranyat. Évszázadokon át „átváltható valutaként” alkalmazták Keleten és Nyugaton egyaránt. A középkorban a borsot néha adófizetési, lízing- vagy bérleti díjként, sőt néha hozományként is használták. A bors iránti kereslet adta a lendületet Vasco da Gama keleti tengeri útvonalának felfedezéséhez.
A bors vagy borscserje egy, a trópusokon őshonos kúszónövény, amely fürtökben hozza a termését. 15 méter hosszú, erősen elágazó, nagyon hajlékony, tojásdad vagy szív alakú levelekkel és 8-10 cm hosszú, lelógó tüskés virágzattal. Gyümölcse borsó nagyságú, éretten kezdetben zöld, esetleg vöröses. Egész évben virágzik, folyamatosan érő termése van. A bors éles ízének forrása a gyümölcs külső rétege, amely piperint tartalmaz.
FELHASZNÁLÁSA
A fekete bors univerzális fűszer, sokféle ételhez felhasználható. Az egész borsot húsokhoz, halakhoz, levesekhez, szószokhoz, húslevesekhez és pácokhoz használják. Fontos, hogy a főzés elején tegyük bele az ételbe, ennek köszönhetően lesz időnk kihozni jellegzetes, enyhén égető ízét.