Tepsis fokhagymás-mustáros tarja
Omlós sertéstarja fokhagymás-mustáros pácban, együtt sütve illatos, aranyszínű burgonyával - egyszerre kiadós és ellenállhatatlanul finom.
TOVÁBBNagyon finom és látványos fogás is egyben – tökéletes fogás a karácsonyi ünnepekhez. Kicsit pepecselős az elkészítése, de ha már előző este bepácoljuk a húst, akkor nem is annyira macerás.
Mennyiség: 8-10 fő
Elkészítési idő: 4,5 óra
Hozzávalók:
az alapléhez:
a mázhoz:
Elkészítési mód:
Elkészítjük a húspácot: egy tálban összekeverjük a rozmaringot, a fokhagyma granulátumot, néhány zúzott babérlevelet, kevés olajat, sót és borsot. Keverjük el alaposan a pácot, dörzsöljük be a húsba és 8 órát pihentessük a hűtőben.
A leveszöldségeket közepes méretű darabokra vágjuk. Előkészítünk egy nagy lábast (olyat, amibe belefér az egész sonka). Vizet öntünk bele, beletesszük a leveskockát, a babérleveleket és az aprított zöldségeket, és felforraljuk.
Kivesszük a sonkát a hűtőből, a főzetbe tesszük, és kb. 2 órán keresztül főzzük.
Egy lábasban elkészítjük a mázat: a cukrot karamellizáljuk, balzsamecetet és vörösbort adunk hozzá. Hozzáadjuk a mézet is, és kevergetve kb. 10-15 percig főzzük.
Amikor megfőtt a sonka, kivesszük az edényből, és rombusz alakban bemetsszük a bőrét. A sonkát végig tűzdeljük szegfűszeggel. Ecsettel alaposan bekenjük a sonkát a mázzal, és 150 fokra előmelegített sütőben sütjük 2 órán keresztül.
Omlós sertéstarja fokhagymás-mustáros pácban, együtt sütve illatos, aranyszínű burgonyával - egyszerre kiadós és ellenállhatatlanul finom.
TOVÁBBTúrógombóc ropogós morzsába forgatva, friss epervelővel, egy kis fahéjjal megbolondítva - mennyei desszert, amit érdemes kipróbálni a hétvégén!
TOVÁBBSzaftos marhalábszár, vörösbor, paprika, paradicsom és fokhagyma - minden falat mély, gazdag ízeket rejt. Lassan főzzük, türelmesen rotyogtatjuk, hogy a hús szinte szétessen a villán.
TOVÁBB