Harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
A harcsapaprikás túrós csuszával egy klasszikus magyar fogás, amelyben az omlós harcsa találkozik a krémes, túrós tésztával.
TOVÁBB
A sült oldalas az egyik legklasszikusabb magyar fogás: egyszerre rusztikus, laktató és elképesztően illatos, amikor a sütőből kiárad a piruló hús és a fűszerek illata. Ha pedig egy kis csavart viszünk bele, például friss narancsot és egy jól eltalált fűszerkeveréket, máris készen áll egy olyan ünnepi főétel, amit gond nélkül feltehetünk a karácsonyi vagy bármelyik különleges alkalomra szánt asztalra.
Ez a narancsos sült oldalas pont ilyen: egyszerű alapanyagokból készül, a munka nagyját a sütő végzi helyettünk, a végeredmény pedig omlós, szaftos hús, enyhén karamellizálódott, ragacsos mázzal.
Mennyiség: 2-3 fő
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók a harcsapaprikáshoz:
Első lépésként kezdjük az előkészületekkel. Az oldalast alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra konyhai papírtörlővel. Daraboljuk fel a csontok mentén kb. 2-3 ujjnyi szeletekre, hogy szép, egyenletes méretű csíkokat kapjunk, így egyenletesebben sül, és a pác is jobban átjárja a húst.
A kezeletlen narancs héját finoman reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, ügyelve arra, hogy csak a narancssárga részt használjuk, a fehér, kesernyésebb réteget ne. Ezután facsarjuk ki a narancs levét is, és tegyük félre.
Egy nagyobb tálban keverjük össze az Ízmester Sült oldalas fűszerkeveréket a szójaszósszal, a mézzel és az olívaolajjal. Adjuk hozzá a lereszelt narancshéjat és a frissen facsart narancslevet, majd alaposan keverjük össze, hogy egységes, illatos pácot kapjunk.
Kenjük le a páccal az oldalas darabokat, úgy, hogy minden oldalukat befedje a pác. Ha van időnk, hagyjuk állni a hűtőben 30-60 percet, hogy a hús egy még jobban átvegye az ízeket, de ha sietünk, azonnal is mehet a sütőbe.
Közben melegítsük elő a sütőt légkeverésen 160 °C-ra. Az oldalas darabokat rendezzük egy sütőtálba vagy magasabb falú tepsibe, öntsük rá a maradék pácot, és ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, ami segít szaftosan tartani a húst a hosszabb sütés alatt. Fedjük le szorosan alufóliával vagy a sütőtál fedelével, és tegyük a 160 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük így, lefedve, körülbelül 90 percig, hogy az oldalas lassan megpuhuljon és a hús szinte leváljon a csontról.
A sütési idő letelte után vegyük ki a tepsit a sütőből, óvatosan távolítsuk el a fóliát (vigyázzunk a forró gőzre), és ellenőrizzük a húst: akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. Ha nagyon elfogyott volna a szaft az aljáról, öntsünk hozzá egy kevés vizet, narancslevet vagy akár egy pici plusz szójaszószt, hogy legyen miben tovább karamellizálódnia.
Ezután emeljük a sütő hőmérsékletét 200 °C-ra. Tegyük vissza az oldalast mostmár fedő nélkül, és süssük további 15 percig, hogy a teteje szépen megpiruljon, a méz és a narancs cukortartalma pedig enyhén karamellizálódjon a hús felületén. Ha szeretnénk extra ropogós, enyhén ragacsos bevonatot, a sütés utolsó perceiben a sütő grillfokozatát is bekapcsolhatjuk, de ilyenkor maradjunk a sütő közelében, és figyeljük, nehogy megégjen.
Amikor elkészült, hagyjuk a narancsos sült oldalast 5–10 percig pihenni a tepsiben. Végül rendezzük tálra az illatos, aranybarnára sült oldalas darabokat, locsoljuk meg a tepsi alján maradt narancsos szafttal, és kínáljunk mellé egyszerű, de ünnepi hangulatú köretet - például krémes krumplipürét, sült zöldségeket vagy friss, citrusos salátát.
Jó étvágyat hozzá!
A harcsapaprikás túrós csuszával egy klasszikus magyar fogás, amelyben az omlós harcsa találkozik a krémes, túrós tésztával.
TOVÁBBA klasszikus Mac & cheese-t mindenki ismeri: krémes, extra sajtos, és selymesen lágy. De mi lenne, ha ezt az ikonikus amerikai ételt levesként készítenénk el?
TOVÁBBEz a recept tökéletes belépő az indiai ízvilágba: illatos, melengető és egyszerűen elkészíthető otthon is. Tálald basmati rizzsel vagy naan kenyérrel, és élvezd az autentikus ízeket a konyhádban!
TOVÁBB