Egészben sült pisztráng lencsesalátával
Egészben sült pisztráng recept narancsos lencsesalátával – elegáns és ízletes ünnepi fogás, amely tökéletes választás karácsonyra vagy különleges alkalmakra!
TOVÁBBA rétes évszázadok óta a közép-európai gasztronómia egyik jellegzetes csemegéje, amely több kultúra találkozásából született. Gyökerei az Osztrák–Magyar Monarchia konyhájáig, sőt még tovább, a török hódoltságig nyúlnak vissza.
A magyar konyha sajátos ízvilágát tükröző változatai – az édes gyümölcsöktől a diós-mákos tölteléken át a zöldséges, sós verziókig – rendkívül sokoldalúak. Bár manapság egyszerűbb hozzávalókkal és technikákkal készítjük, a réteshúzás régi mesterség, amelyhez kifinomult kézügyesség és türelem szükséges.
Most egy sós, káposztás-kolbászos változatot készítünk, ami a hagyományos rétestészta ropogósságát ötvözi a magyar konyha karakteres ízeivel. Ezzel adózunk a rétes gazdag múltja előtt, miközben egy modern, otthon is könnyen elkészíthető ételt alkotunk.
Mennyiség: 3 rúd
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
Elkészítése:
A káposztás-kolbászos rétes készítésének első lépése, hogy megtisztítjuk a káposztát, és eltávolítjuk a külső leveleit. Ezt követően nagy lyukú reszelővel reszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk késsel.
A savanyított káposztát vízzel öblítsük át, majd csavarjuk ki belőle a vizet.
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a felaprított káposztát. Szórjuk meg cukorral, és pirítsuk pár percig, amíg aranybarna nem lesz. Sózzuk és borsozzuk, majd gyakori kevergetés mellett pároljuk puhára. Akkor jó, ha a káposzta a felére összeesik. Adjuk hozzá a savanyított káposztát és keverjük el, pároljuk 1-2 percig.
Közben vékony karikákra szeleteljük a kolbászt, kockázzuk össze, és amikor a káposzta már megfonnyadt, keverjük hozzá a kolbászt és pirítsuk 1-2 percig. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a mustárt, amit keverjünk a töltelékhez. Szedjük ki és hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk meg a vajat, majd terítsük ki a réteslapokat egy konyharuhára. Minden réteslapot vékonyan kenjünk meg az olvasztott vajjal, és halmozzuk egymásra a lapokat, hogy rugalmas, könnyen feltekerhető tészta réteget kapjunk. Egy réteshez 4 lapot használjunk.
Oszlassuk el egyenletesen a káposztás-kolbászos tölteléket a tészta egyik hosszanti szélén, majd óvatosan, a konyharuha segítségével tekerjük fel szorosra a rétest. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék mindenhol egyenletesen eloszoljon, ne legyen se túl laza, se túl tömör.
Helyezzük a rétest sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tetejét tojássárgájával és szurkáljuk meg pár helyen fogpiszkálóval. Előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton 180 °C-on süssük aranybarnára körülbelül 25 perc alatt, amíg a tészta ropogós nem lesz.
Jó étvágyat kívánunk!
Egészben sült pisztráng recept narancsos lencsesalátával – elegáns és ízletes ünnepi fogás, amely tökéletes választás karácsonyra vagy különleges alkalmakra!
TOVÁBBFöldimogyoróban és szezámmagban megforgatott kekszes mézeskalács golyók, narancsszörppel készítve. Tökéletes ajándék, de akár egy gyors, otthoni nassolnivaló is lehet a hideg napokra.
TOVÁBBZöldfűszeres pácolt hússzeletek frissítő mediterrán salátával: omlós hús szárított paradicsommal, fetával és bazsalikommal.
TOVÁBB