Korhelyleves
A savanykás, fűszeres korhelyleves egy igazi magyar klasszikus, amelynek gazdag ízvilágát a savanyú káposzta, a füstölt szalonna és a kolbász kombinációja adja.
TOVÁBBA rétes évszázadok óta a közép-európai gasztronómia egyik jellegzetes csemegéje, amely több kultúra találkozásából született. Gyökerei az Osztrák–Magyar Monarchia konyhájáig, sőt még tovább, a török hódoltságig nyúlnak vissza.
A magyar konyha sajátos ízvilágát tükröző változatai – az édes gyümölcsöktől a diós-mákos tölteléken át a zöldséges, sós verziókig – rendkívül sokoldalúak. Bár manapság egyszerűbb hozzávalókkal és technikákkal készítjük, a réteshúzás régi mesterség, amelyhez kifinomult kézügyesség és türelem szükséges.
Most egy sós, káposztás-kolbászos változatot készítünk, ami a hagyományos rétestészta ropogósságát ötvözi a magyar konyha karakteres ízeivel. Ezzel adózunk a rétes gazdag múltja előtt, miközben egy modern, otthon is könnyen elkészíthető ételt alkotunk.
Mennyiség: 3 rúd
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
Elkészítése:
A káposztás-kolbászos rétes készítésének első lépése, hogy megtisztítjuk a káposztát, és eltávolítjuk a külső leveleit. Ezt követően nagy lyukú reszelővel reszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk késsel.
A savanyított káposztát vízzel öblítsük át, majd csavarjuk ki belőle a vizet.
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a felaprított káposztát. Szórjuk meg cukorral, és pirítsuk pár percig, amíg aranybarna nem lesz. Sózzuk és borsozzuk, majd gyakori kevergetés mellett pároljuk puhára. Akkor jó, ha a káposzta a felére összeesik. Adjuk hozzá a savanyított káposztát és keverjük el, pároljuk 1-2 percig.
Közben vékony karikákra szeleteljük a kolbászt, kockázzuk össze, és amikor a káposzta már megfonnyadt, keverjük hozzá a kolbászt és pirítsuk 1-2 percig. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a mustárt, amit keverjünk a töltelékhez. Szedjük ki és hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk meg a vajat, majd terítsük ki a réteslapokat egy konyharuhára. Minden réteslapot vékonyan kenjünk meg az olvasztott vajjal, és halmozzuk egymásra a lapokat, hogy rugalmas, könnyen feltekerhető tészta réteget kapjunk. Egy réteshez 4 lapot használjunk.
Oszlassuk el egyenletesen a káposztás-kolbászos tölteléket a tészta egyik hosszanti szélén, majd óvatosan, a konyharuha segítségével tekerjük fel szorosra a rétest. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék mindenhol egyenletesen eloszoljon, ne legyen se túl laza, se túl tömör.
Helyezzük a rétest sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tetejét tojássárgájával és szurkáljuk meg pár helyen fogpiszkálóval. Előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton 180 °C-on süssük aranybarnára körülbelül 25 perc alatt, amíg a tészta ropogós nem lesz.
Jó étvágyat kívánunk!
A savanykás, fűszeres korhelyleves egy igazi magyar klasszikus, amelynek gazdag ízvilágát a savanyú káposzta, a füstölt szalonna és a kolbász kombinációja adja.
TOVÁBBEz a könnyen elkészíthető recept a karaj, tojás, sós szardella és a pikáns kapribogyó tökéletes harmóniáját kínálja egy gazdag ételben.
TOVÁBBEgészben sült pisztráng recept narancsos lencsesalátával – elegáns és ízletes ünnepi fogás, amely tökéletes választás karácsonyra vagy különleges alkalmakra!
TOVÁBB