Narancsos sült oldalas
A sült oldalas az egyik legkedveltebb magyar étel, és ha egy kis narancsot és fűszerkeveréket adunk hozzá, máris egy ünnepi fogás válik belőle.
TOVÁBB
A házi sonkakészítés nemcsak izgalmas gasztronómiai kaland, de egészségesebb és finomabb alternatíva is a bolti változatokkal szemben. Így pontosan tudjuk, mi kerül az asztalra: friss alapanyagok, mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek nélkül.
A házi csirkemell sonka nemcsak szaftosabb és ízesebb, de egyedileg fűszerezhető is, így mindig a saját ízlésünkre szabhatjuk.
Mennyiség: kb. 500 g
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Hozzávalók:
Elkészítése:
A recept elkészítéséhez tisztítsuk meg a csirkemellet, kockázzuk fel, majd daráljuk le. Sózzuk, adjuk hozzá a fokhagymaport, majd alaposan gyúrjuk össze. Fontos, hogy a hús kellően homogén legyen, így a sonkánk szép, egyenletes szerkezetű lesz.
Terítsünk ki frissentartó fóliát, majd halmozzuk rá a darált húst. Formázzunk belőle szoros, henger alakú rudat. Tekerjük be a folpackkal úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne, majd a végeit csavarjuk meg szorosan, mintha egy szaloncukrot csomagolnánk.
Helyezzük a becsomagolt húst egy sütőedénybe, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Lefedve tegyük sütőbe, 120°C hőmérsékleten légkeverésen süssük két órán keresztül, így a hús belül is tökéletesen átfő, de szaftos marad.
Egy kis tálban keverjük össze a pirospaprikát, a durvára tört borsot. Amikor a sonka megfőtt, vegyük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni. Tegyük hűtőbe legalább 6-8 órára, de akár egy egész éjszakára is, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ezután távolítsuk el a folpackot, és forgassuk meg a fűszerkeverékben. Így szép, karakteres kéreg képződik rajta.
Jó étvágyat kívánunk!
A sült oldalas az egyik legkedveltebb magyar étel, és ha egy kis narancsot és fűszerkeveréket adunk hozzá, máris egy ünnepi fogás válik belőle.
TOVÁBBA harcsapaprikás túrós csuszával egy klasszikus magyar fogás, amelyben az omlós harcsa találkozik a krémes, túrós tésztával.
TOVÁBBA klasszikus Mac & cheese-t mindenki ismeri: krémes, extra sajtos, és selymesen lágy. De mi lenne, ha ezt az ikonikus amerikai ételt levesként készítenénk el?
TOVÁBB