Káposztás-kolbászos rétes
Egy sós, káposztás-kolbászos változat, ami a hagyományos rétestészta ropogósságát ötvözi a magyar konyha karakteres ízeivel.
TOVÁBBEnnek a pitének az elkészítése időbe telik, de egyáltalán nem nehéz. Ha időt szeretnénk spórolni, vegyük meg készen a tésztát, és készítsük el csak a tölteléket. Ettől függetlenül mi a házilag készített tésztára esküszünk, már csak azért is, hogy büszkék lehessünk magunkra.
Hozzávalók:
A pite tésztájához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
Szitáljuk le a lisztet és adjuk hozzá a sót. A kockára vágott vajat morzsoljuk el a liszttel, majd apránként adagoljuk a hideg vizet a liszthez (csak annyit, amennyit biztosan felvesz). Kevergessük a lisztet egy villával, és lehetőleg keveset gyúrjuk kézzel, mert a tenyerünk melege felolvasztja a vajat és a tészta nehezen fog összeállni. A kész tésztát 2 részre osztjuk: az egyik legyen kb. 2/3-a a másiknak. Mindkettőt fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Egy lábosban összekeverjük a cukrot, a keményítőt, a sót, a citromlevet, a vizet és a fahéjat és hozzáadjuk a gyümölcsöket is. Kevergetve melegítjük, amíg besűrűsödik. Kissé kihűtjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a piteformát kivajazzuk. Egy vékonyan kilisztezett felületen kinyújtjuk a nagyobb méretű tésztagolyót. A tésztát óvatosan a sodrófa segítségével átemeljük a piteformába. A tésztát úgy nyújtsuk ki, hogy a tészta szélei túllógjanak a formán. Óvatosan nyomkodjuk a tésztát a formába, majd öntsük bele a gyümölcsös masszát.
Nyújtsuk ki a kisebb tésztagolyót is, majd éles késsel vágjunk belőle csíkokat, amellyel díszítsük ízlésünk szerint a pite tetejét (tehetjük őket keresztbe, vagy csak szimplán hosszába, illetve kísérletezhetünk más formákkal is).
A pitét süssük magas hőfokon 10 percig, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 170 fokra és süssük további 35-40 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le.
A kész pite nagyon finom melegen vaníliafagylalttal, vagy fahéjjal és mézzel kikevert görög joghurttal. Tálalhatjuk friss, ízlésesen felvágott gyümölcsökkel is.
Egy sós, káposztás-kolbászos változat, ami a hagyományos rétestészta ropogósságát ötvözi a magyar konyha karakteres ízeivel.
TOVÁBBEgészben sült pisztráng recept narancsos lencsesalátával – elegáns és ízletes ünnepi fogás, amely tökéletes választás karácsonyra vagy különleges alkalmakra!
TOVÁBBFöldimogyoróban és szezámmagban megforgatott kekszes mézeskalács golyók, narancsszörppel készítve. Tökéletes ajándék, de akár egy gyors, otthoni nassolnivaló is lehet a hideg napokra.
TOVÁBB