Túrógombóc epervelővel
Túrógombóc ropogós morzsába forgatva, friss epervelővel, egy kis fahéjjal megbolondítva - mennyei desszert, amit érdemes kipróbálni a hétvégén!
TOVÁBBEnnek a pitének az elkészítése időbe telik, de egyáltalán nem nehéz. Ha időt szeretnénk spórolni, vegyük meg készen a tésztát, és készítsük el csak a tölteléket. Ettől függetlenül mi a házilag készített tésztára esküszünk, már csak azért is, hogy büszkék lehessünk magunkra.
Hozzávalók:
A pite tésztájához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
Szitáljuk le a lisztet és adjuk hozzá a sót. A kockára vágott vajat morzsoljuk el a liszttel, majd apránként adagoljuk a hideg vizet a liszthez (csak annyit, amennyit biztosan felvesz). Kevergessük a lisztet egy villával, és lehetőleg keveset gyúrjuk kézzel, mert a tenyerünk melege felolvasztja a vajat és a tészta nehezen fog összeállni. A kész tésztát 2 részre osztjuk: az egyik legyen kb. 2/3-a a másiknak. Mindkettőt fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Egy lábosban összekeverjük a cukrot, a keményítőt, a sót, a citromlevet, a vizet és a fahéjat és hozzáadjuk a gyümölcsöket is. Kevergetve melegítjük, amíg besűrűsödik. Kissé kihűtjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a piteformát kivajazzuk. Egy vékonyan kilisztezett felületen kinyújtjuk a nagyobb méretű tésztagolyót. A tésztát óvatosan a sodrófa segítségével átemeljük a piteformába. A tésztát úgy nyújtsuk ki, hogy a tészta szélei túllógjanak a formán. Óvatosan nyomkodjuk a tésztát a formába, majd öntsük bele a gyümölcsös masszát.
Nyújtsuk ki a kisebb tésztagolyót is, majd éles késsel vágjunk belőle csíkokat, amellyel díszítsük ízlésünk szerint a pite tetejét (tehetjük őket keresztbe, vagy csak szimplán hosszába, illetve kísérletezhetünk más formákkal is).
A pitét süssük magas hőfokon 10 percig, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 170 fokra és süssük további 35-40 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le.
A kész pite nagyon finom melegen vaníliafagylalttal, vagy fahéjjal és mézzel kikevert görög joghurttal. Tálalhatjuk friss, ízlésesen felvágott gyümölcsökkel is.
Túrógombóc ropogós morzsába forgatva, friss epervelővel, egy kis fahéjjal megbolondítva - mennyei desszert, amit érdemes kipróbálni a hétvégén!
TOVÁBBSzaftos marhalábszár, vörösbor, paprika, paradicsom és fokhagyma - minden falat mély, gazdag ízeket rejt. Lassan főzzük, türelmesen rotyogtatjuk, hogy a hús szinte szétessen a villán.
TOVÁBBSzaftos, fűszeres csirkés egytálétel, melyet a szárított paradicsom és a fűszerpaprika tesz igazán különlegessé és karakteressé.
TOVÁBB