Receptek

Bogyós gyümölcsös pite

Ennek a pitének az elkészítése időbe telik, de egyáltalán nem nehéz. Ha időt szeretnénk spórolni, vegyük meg készen a tésztát, és készítsük el csak a tölteléket. Ettől függetlenül mi a házilag készített tésztára esküszünk, már csak azért is, hogy büszkék lehessünk magunkra.

 

Hozzávalók:

 

A pite tésztájához:

  • 320 g finomliszt
  • ¼ teáskanál só
  • 225 g hideg vaj, felkockázva
  • 6 vagy 8 evőkanál jéghideg víz

 

A töltelékhez:

  • 200 g cukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 50 ml víz
  • csipet só
  • ½ evőkanál Ízmester őrölt fahéj
  • 1 bögre áfonya
  • 1 bögre málna
  • 1 bögre félbevágott eper
  • 1 bögre szeder
  • (vagy helyettesítsük a gyümölcsöket fagyasztott, felengedett bogyós gyümölcsökkel. Ebben az esetben a nedvességet csepegtessük alaposan le. Ilyenkor ne adjunk a töltelékhez vizet, csak ha szükségesnek látjuk.)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj

 

Elkészítés:

 

Szitáljuk le a lisztet és adjuk hozzá a sót. A kockára vágott vajat morzsoljuk el a liszttel, majd apránként adagoljuk a hideg vizet a liszthez (csak annyit, amennyit biztosan felvesz). Kevergessük a lisztet egy villával, és lehetőleg keveset gyúrjuk kézzel, mert a tenyerünk melege felolvasztja a vajat és a tészta nehezen fog összeállni. A kész tésztát 2 részre osztjuk: az egyik legyen kb. 2/3-a a másiknak. Mindkettőt fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Egy lábosban összekeverjük a cukrot, a keményítőt, a sót, a citromlevet, a vizet és a fahéjat és hozzáadjuk a gyümölcsöket is. Kevergetve melegítjük, amíg besűrűsödik. Kissé kihűtjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a piteformát kivajazzuk. Egy vékonyan kilisztezett felületen kinyújtjuk a nagyobb méretű tésztagolyót. A tésztát óvatosan a sodrófa segítségével átemeljük a piteformába. A tésztát úgy nyújtsuk ki, hogy a tészta szélei túllógjanak a formán. Óvatosan nyomkodjuk a tésztát a formába, majd öntsük bele a gyümölcsös masszát.

Nyújtsuk ki a kisebb tésztagolyót is, majd éles késsel vágjunk belőle csíkokat, amellyel díszítsük ízlésünk szerint a pite tetejét (tehetjük őket keresztbe, vagy csak szimplán hosszába, illetve kísérletezhetünk más formákkal is).

A pitét süssük magas hőfokon 10 percig, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 170 fokra és süssük további 35-40 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le.

A kész pite nagyon finom melegen vaníliafagylalttal, vagy fahéjjal és mézzel kikevert görög joghurttal. Tálalhatjuk friss, ízlésesen felvágott gyümölcsökkel is.

Több hír

Az oldalunkon kezeljük az adatait és sütiket használunk, hogy a legjobb termékeket ajánlhassuk Önnek. Tudjon meg többet adatkezelési szabályzatunkról. Ismerkedjen meg az adatkezelési tájékoztatónkkal.

Bezárás